7 Αποδεδειγμένα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

σοκολάτα

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο με μέτρο μπορεί να προσφέρει αντιοξειδωτικά και μέταλλα και μπορεί παρέχει προστασία από καρδιακές παθήσεις.

Η μαύρη σοκολάτα ειδικά, είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία. Η μαύρη σοκολάτα προέρχεται από τους σπόρους του κακαόδεντρου, και είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών.

Εδώ είναι 7 οφέλη για την υγεία της μαύρης σοκολάτας ή του κακάο που υποστηρίζονται από την επιστήμη.

1. Πολύ θρεπτική

Η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι αρκετά θρεπτική. Περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών και είναι φορτωμένη με μέταλλα. Μια μπάρα μαύρης σοκολάτας 100 γραμμαρίων με 70–85% κακάο περιέχει (1):

  • 11 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 66% DV για σίδηρο
  • 57% DV για μαγνήσιο
  • 196% DV για χαλκό
  • 85% DV για μαγγάνιο

Επιπλέον, έχει άφθονο κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Φυσικά, τα 100 γραμμάρια είναι μια αρκετά μεγάλη ποσότητα και όχι κάτι που πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνοδεύονται επίσης από 600 θερμίδες και μέτριες ποσότητες ζάχαρης. Για το λόγο αυτό, η μαύρη σοκολάτα καταναλώνεται καλύτερα με μέτρο.

Το προφίλ λιπαρών οξέων του κακάο και της μαύρης σοκολάτας είναι επίσης καλό. Τα λίπη αποτελούνται κυρίως από ελαϊκό οξύ (ένα υγιές για την καρδιά λίπος που βρίσκεται επίσης στο ελαιόλαδο), στεατικό οξύ και παλμιτικό οξύ. Το στεατικό οξύ έχει ουδέτερη επίδραση στη χοληστερόλη του σώματος.

Το παλμιτικό οξύ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά αποτελεί μόνο το ένα τρίτο των συνολικών θερμίδων λίπους. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης διεγερτικά όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, αλλά είναι απίθανο να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα, καθώς η ποσότητα καφεΐνης είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τον καφέ.

 

2. Ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών

Το ORAC σημαίνει ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου. Είναι ένα μέτρο της αντιοξειδωτικής δράσης των τροφίμων. Βασικά, οι ερευνητές έθεσαν ένα σωρό ελεύθερες ρίζες (κακές) σε ένα δείγμα τροφής και βλέπουν πόσο καλά τα αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα μπορούν να αφοπλίσουν τις ελεύθερες ρίζες. Με βάση αυτές τις μελέτες, η σοκολάτα θεωρείται πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Συνήθως η βιολογική συνάφεια των τιμών ORAC αμφισβητείται, καθώς μετριέται σε δοκιμαστικό σωλήνα και μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα στον οργανισμό. Η έρευνα σε ανθρώπους δεν δείχνει πάντα το ίδιο φάσμα αντιοξειδωτικών επιδράσεων για τη σοκολάτα. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να πούμε με βεβαιότητα (2).

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με οργανικές ενώσεις που είναι βιολογικά ενεργές και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Αυτές περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και κατεχίνες, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με έρευνες, οι πολυφαινόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων μορφών LDL («κακής») χοληστερόλης όταν συνδυάζονται με άλλα τρόφιμα όπως τα αμύγδαλα και το κακάο  (3). Μια μελέτη έδειξε ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είχαν περισσότερη αντιοξειδωτική δράση, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή από οποιαδήποτε άλλα φρούτα που δοκιμάστηκαν, τα οποία περιλάμβαναν τα βατόμουρα και τα μούρα acai (4).

 

3. Μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Τα φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να διεγείρουν το ενδοθήλιο, την επένδυση των αρτηριών, για να παράγει μονοξείδιο του αζώτου (NO)  (5). Μια από τις λειτουργίες του ΝΟ είναι να στέλνει σήματα στις αρτηρίες για χαλάρωση, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος και ως εκ τούτου μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Πολλές ελεγχόμενες μελέτες δείχνουν ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, αν και τα αποτελέσματα είναι συνήθως ήπια  (6, 7).

Ωστόσο, μια μελέτη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έδειξε καμία επίδραση (8). Είναι πιθανό τα άτομα που λαμβάνουν ήδη θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση να μην έχουν επιπλέον όφελος από την προσθήκη των φλαβονοειδών του κακάο στη διατροφή τους. Δεδομένης της μεγάλης διαφοροποίησης μεταξύ των μελετών για αυτό το θέμα, είναι σαφές ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα (910).

 

4. Αυξάνει την HDL και προστατεύει την LDL από την οξείδωση

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει αρκετούς σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Μπορεί να προστατεύει από την υψηλή χοληστερόλη. Σε μια μικρή μελέτη, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συμπληρωμένης με φλαβονοειδή και λυκοπένιο βρέθηκε ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL («κακής») χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων (11).

Ορισμένες μορφές χοληστερόλης LDL είναι πιο πιθανό να οξειδωθούν, κάτι που συμβαίνει εάν αντιδράσουν με τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Η οξείδωση καθιστά το ίδιο το σωματίδιο LDL αντιδραστικό και ικανό να βλάψει άλλους ιστούς, όπως η επένδυση των αρτηριών στην καρδιά σας.

Είναι απολύτως λογικό ότι το κακάο μειώνει τις επιρρεπείς στην οξείδωση μορφές της LDL. Περιέχει μια πληθώρα ισχυρών αντιοξειδωτικών που εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν τις λιποπρωτεΐνες από την οξειδωτική βλάβη (3).

Τα φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα μπορούν επίσης να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένας άλλος κοινός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης(12). Ωστόσο, η μαύρη σοκολάτα που περιέχει ζάχαρη, η οποία μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ενώσεις της μαύρης σοκολάτας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προστατευτικές έναντι της οξείδωσης της LDL. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα πρέπει να προκαλέσει πολύ λιγότερη χοληστερόλη στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει μια αρκετά δραστική βελτίωση. Με την πάροδο του χρόνου, μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κακάο ή σοκολάτας πλούσιων σε φλαβονοειδή  μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία (13).

Μια ανασκόπηση μελετών αποκάλυψε ότι η κατανάλωση σοκολάτας 3 φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 9%. Η κατανάλωση σοκολάτας πιο συχνά έδειξε μικρό πρόσθετο όφελος (14). Μια άλλη ανασκόπηση πρότεινε ότι η κατανάλωση 45 γραμμαρίων σοκολάτας την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 11%.

Η κατανάλωση περισσότερων από 100 γραμμάρια την εβδομάδα δεν φαίνεται να παράγει οφέλη για την υγεία  (15). Μια κλινική δοκιμή του 2017 διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν αμύγδαλα με ή χωρίς μαύρη σοκολάτα εμφάνισαν βελτιωμένα επίπεδα LDL χοληστερόλης (3).

Αν και όλα αυτά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γνωρίζουμε εάν η σοκολάτα ήταν αυτή που μείωσε τον κίνδυνο. Ωστόσο, δεδομένου ότι η βιολογική διαδικασία είναι γνωστή (χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερη LDL επιρρεπής σε οξείδωση), είναι εύλογο ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

6. Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τον ήλιο

Οι βιοδραστικές ενώσεις της μαύρης σοκολάτας μπορεί επίσης να είναι υπέροχες για το δέρμα σας. Τα φλαβονοειδή μπορούν να προστατεύσουν από τις βλάβες από τον ήλιο, να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και να αυξήσουν την πυκνότητα και την ενυδάτωση του δέρματος (16).

Η ελάχιστη ερυθηματική δόση (MED) είναι η ελάχιστη ποσότητα ακτίνων UVB που απαιτείται για να προκαλέσει ερυθρότητα στο δέρμα 24 ώρες μετά την έκθεση. Μελέτες έχουν δείξει ότι το MED μπορεί να αυξηθεί και ακόμη και να διπλασιαστεί μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ή κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή για 12 εβδομάδες  (16).

Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα έχει καλύτερη προστασία από τον ήλιο. Προσοχή όμως, η σοκολάτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το αντηλιακό και άλλες μορφές αντηλιακής προστασίας.

 

7. Θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα καλά νέα δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε νεαρούς ενήλικες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η καθημερινή κατανάλωση κακάο φαίνεται να βελτιώνει την προσοχή, τη λεκτική μάθηση και τη μνήμη  (17).

Τα φλαβονοειδή του κακάο μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με ήπια γνωστική έκπτωση και να μειώσουν την πιθανότητα εξέλιξης σε άνοια. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα(18). Επιπλέον, το κακάο περιέχει διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, που μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα (19).

 

Συμπέρασμα

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το κακάο μπορεί να προσφέρει ισχυρά οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα ως προστατευτικό έναντι των καρδιακών παθήσεων. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα και συχνότητα.

Προτιμήστε ένα ή δύο τετράγωνα μετά το δείπνο και προσπαθήστε να τα απολαύσετε. Εάν θέλετε τα οφέλη του κακάο χωρίς τις θερμίδες στη σοκολάτα, σκεφτείτε να φτιάξετε ένα ζεστό κακάο χωρίς γάλα ή ζάχαρη , επιλέγοντας ως γλυκαντικό το μέλι ή τη ζάχαρη καρύδας.

Επίσης, σημειώστε ότι πολλές από τις σοκολάτες που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι θρεπτικές και είναι φορτωμένες με θερμίδες και συντηρητικά. Επιλέξτε πραγματική μαύρη σοκολάτα με 70% ή μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο, χωρίς ζάχαρη. Ίσως θελήσετε να ρίξετε μια ματιά στη συλλογή μας με ποιοτικές, βιολογικές σοκολάτες εδώ. Η σοκολάτα είναι μια αξιοσημείωτη τροφή που έχει εκπληκτική γεύση ενώ παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Πηγή άρθρου: 7 Proven Health Benefits of Dark Chocolate (healthline.com)